Mohair

Hvad er mohair?

Mohair er en naturlig fiber, nærmere bestemt en animalsk fiber. Mohair består af helt glatte og tynde fibre fra angorageden og er et fint og naturlig materiale.

Derudover er kvaliteten stærk og glansfuld. kvaliteten afhænger af størrelsen på angorageden, jo ældre gederne er, jo grovere er fibrene på garnet. Selvom mohair er en ganske hård fiber, bliver det spundet til et luftigt garn, der resultere i bløde, luftige og lette trøjer. Gederne klippes årligt to gange, som ofte forår og efterår.

Mohair blandes oftes med andre fibre/kvaliteter da det er med til at gøre garnet mere holdbart og sildstærkt. I vores tilfælde består vores mohair af 34% mohair, 34% wool, 27% polyamide og 5% elastan.

Behandling af fibre

Som forbehandling er det nødvendigt at fjerne fremmedstoffer såsom snavs, inden farvning og efterbehandling. Derefter skal mohairen igennem stepsene spinding, farvning og strikning. Ved behandling af mohair spindes det oftest sammen med andre fibre/kvaliteter, der er med til at få fibrene til at hænge sammen.

Fordelene ved mohair

Mohair har en høj isoleringsevne og er varmeregulerende om vinteren, og samtidig kold og åndbar om sommeren. Dette gør, at det sagtens kan bruges både om sommeren og om vinteren. Det er let at have på hvilket er godt til en sommerdag. Mohair er blødt, glansfuldt og er specielt godt til folk med sart hud eller folk der ikke bryder sig om, at tøjet kradser. Derudover er det slidstærkt hvilket gør, at det er holdbart og kan holde i mange år.